– Nordmenn har høy betalingsmoral

Dette i følge en pressemelding fra kreditthåndteringsselskapet Intrum Justitia, som i Norge har hovedkontor i Nils Hansens vei 2 på Bryn-Helsfyr i Oslo. Selskapet har for sjette året på rad undersøkt betalingsvanene i 25 europeiske land. Undersøkelsen viser at norske forbrukere i gjennomsnitt betaler regningen 7 dager etter forfall. Dette plasserer Norge på øverste del av listen sammen med Finland, Sverige og Østerrike.

Trege italienere

– Norge er blant landene med de korteste betalingsbetingelsene og de minste betalingsforsinkelsene. Det viser seg at land med lange betalingsbetingelser også sliter med de tregeste betalerne, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia, i meldingen.

Mens gjennomsnittlig betalingsfrist for norske forbrukere er 14 dager, er tilsvarende frist i Italia på 40 dager. I dette middelhavslandet gjør forbrukerne opp for seg først 30 dager etter at fristen er utløpt.

Kommunene flinkere

Også norske bedrifter kommer godt ut i undersøkelsen. I gjennomsnitt betaler disse 8 dager etter forfall, noe som holder til en delt andreplass på listen.

Undersøkelsen viser dessuten at offentlig sektor i Norge har bedret seg kraftig i forhold til utbetalinger. Mens offentlige virksomheter i snitt betalte fakturaene 8 dager etter forfall i 2009, var det tilsvarende tallet nå kommet ned i 5 dager. Det er nest best i Europa og bare én dag etter Finland.

– Dette er veldig gledelig. Vi har i flere år påpekt at kommunene og offentlig sektor for øvrig har vært den tregeste betaleren i Norge. Forhåpentligvis vil forbedringen vedvare, slik at leverandørene ikke trenger å vente unødig lenge på pengene sine, sier hun.

Risikabelt i Syd-Europa

Problemet med sene betalere har vokst betydelig i Syd-Europa de siste årene. Dette kan dempe veksten og være en trussel for norske bedrifter som har kunder i dette området.

– Norske bedrifter som gjør forretninger utenlands, bør opptre svært aktsomt. Det kommer til å blåse langt mer enn tidligere. Det er viktigere enn noen gang å vite hvem man gjør forretninger med sier, Korsnes.

Spania, Hellas, Kypros, Italia og Portugal er verstinglandene. Aller verst er offentlige virksomheter i Italia som i gjennomsnitt betaler regningene 86 dager etter fristens utløp.

Tapene øker dramatisk

Intrum Justitias undersøkelse viser også at norske bedrifter har rekordhøye tapsavskrivninger. Mens tapene for ett år siden utgjorde 2 prosent av omsetningen, er tallet nå kommet opp i 2,5 prosent. Til sammenligning økte den gjennomsnittlige andelen europeiske tapsavskrivninger fra 2,4 til 2,6 prosent.

– Økningen i tap på krav i Norge er dramatisk. I 2007 utgjorde tapene 1,2 prosent og Norge ble da sett på som et foregangsland. Nå er tapene bare så vidt lavere enn gjennomsnittet for Europa, sier Korsnes.

Må være på vakt

Den kraftige økningen henger blant annet sammen med de konkurstallene for 2009. Da ble det registrert 6.475 konkurser og tvangsavviklinger – det høyeste antallet som er registrert siden Konkursregisteret ble opprettet. Selv om det har vært en nedgang i antall konkurser i 2010, mener Korsnes at bedriftene fortsatt må være på vakt.
– Det er viktig å ha gode interne rutiner og systemer for å få inn utestående fordringer. Ikke vent for lenge med å sende betalingspåminnelse, råder hun.

Se også

Ny leietaker i Østensjøveien 36

Mange av dere har kanskje vært i kontakt med IP Solutions tidligere. De har holdt til i Tvetenveien 4 i en årrekke, men er nå på plass hos Bryn Eiendom i Østensjøveien 36. Firmaet leverer tjenester som: • Fiber og oppsett av trådløst nettverk • Sikkerhet og sikkerhetsbevissthet • Oppsett av hardware/IT-utstyr • IT drift/skytjenester…

Les mer

Månedens kunstnytt – Nico Widerberg

Nico Widerberg (f.1960) er en av Norges mest kjente kunstnere, både for sin grafikk, maleri og skulptur. Han kommer fra en kjent kunstnerfamilie, og hans far var den nå avdøde maleren Frans Widerberg. I både sin billedkunst og skulptur arbeider Nico i en klassisk figurativ tradisjon. Og i en fargeskala med sterke farger. I sin…

Les mer

Rabattert medlemspris for våre leietakere hos Arca

I Østensjøveien 32 finner vi Arca treningssenter med rabattert medlems- pris for leietakere av Bryn eiendom.

Les mer